Omat suosikkini sushien lisäksi olivat gyoza-nyytit sekä punasipulipikkeli. Tässäpä ohjeet:
GYOUZA (resepti kirjasta Kimiko Barber: YO! Sushi, The Japanese Cookbook)
4 annosta
20-25 kpl gyozataikinalevyjä
1 tl rypsiöljyä paistamiseen
gyozakastiketta
Kasvistäyte:
muutama suuri herkkusieni (siitakesienet vielä autenttisempia)
1 sipuli
1 porkkana
1 kaali
4 kurttukaalin eli savoykaalin lehteä
1 valkosipulin kynsi
0,5 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl seesamiöljyä
1 rkl maissitärkkelystä
0,5 purjoa
Silppua täytteet ja sekoita ne keskenään. Ota yksi qyozalevy ja kostuta se vedellä. Laita noin teelusikallinen täytettä levyn toiselle puolikkaalle ja taita toinen sen päälle. Painele reunat kunnolla yhteen.
Lämmitä suuri paistinpannu ja lisää öljy. Laita nyytit pannulle ja paista 3-5 min. tai kunnes alapuoli on saanut sopivasti väriä. Käännä ympäri ja paista myös toiselta puolelta. Paista kaikki gyozat näin. Lopuksi laita kaikki nyytit takaisin pannulle ja lisää joukkoon puolikas lasillinen vettä. Peitä pannu välittömästi kannella ja anna höyrystyä, kunnes kaikki vesi on haihtunut.
Tarjoile gyozakastikkeen kanssa.
PUNASIPULIPIKKELSSI (resepti kirjasta Ellen Brown: Sushi with style)
1 pussi punasipuleja
3 valkosipulin kynttä
n. 2 dl riisiviinietikkaa
0,75 dl fariinisokeria
1 rkl appelsiininkuorta raastettuna
1 tl suolaa (koshersuolaa)
0,25 tl kuivattuja chililastuja
Silppua sipulit puolikkaiksi renkaiksi. Kuumenna paistinpannu ja laita sille silputtu valkosipuli, etikka, sokeri, appelsiininkuori, suola ja chililastut. Kiehauta välillä sekoittaen, ja sen jälkeen pienennä lämpöä ja anna vetäytyä noin 3 min.
Lisää pannulle sipulit, ja anna ainesten tekeytyä n. 4-5- min keskilämmöllä tai kunnes sipulit ovat pehmenneet. Poista sitten pannu levyltä ja napsi valkosipulinkynnet halutessasi pois.
Siirrä seos purkkiin ja sen jäähdyttyä anna tekeytyä jääkaapissa viikon verran. TAI SITTEN TEE KUIN MARTAT, ja syö välittömästi. Erittäin hyvää myös näin.
Japanilainen jälkiruokamme, kinako-mochi, muistutti erehdyttävästi uunissa käytettyä pyyhekumia. Paitsi ulkonäöltään, myös maultaan. Reseptin voinemme siis jättää julkaisematta, kuva puhukoon puolestaan.
Onneksi tarjolla oli myös vanilijajäätelöä azukipapuhyytelön kera:
1 l vaniljajäätelöä
1 levy azukipapuhyytelöä
1 pkt ananaskirsikoita
Vanilijajäätelön päälle annosteltiin parin teelusikallisen verran azukipapuhyytelöä sekä pari ananaskirsikkaa. Oikeaoppiset nauttisivat vahvan vihreän teen kera.
Näiden ruokalajien lisäksi kokkailimme okonomiyakia (katkarapupannari) sekä ramenia (tofunuudelikeitto), mutta ne jääköön tässä yhteydessä tarkemmin esittelemättä.
Kiitos Japani-martoille, sitten vain kohti venäläistä keittiötä! :)
//Mirjami
Unohtui! Viinin valitseminen sushin kaveriksi ei ollut ihan yksinkertaista, mutta nettivinkin perusteella pöytään valikoitui saksalainen puolikuiva Anselmann Riesling Classic (http://www.viiniweb.net/arvostelut.php?select_type=2&select_country=19&select_wine=1250), joka toimikin ihan hyvin. Hinta kympin luokkaa. Alkon-tädin valitsema kuohari on sen sijaan painunut unholaan.
VastaaPoistaMirre