perjantai 10. syyskuuta 2010

Arkistojen aarteita (afrikkalaisia)

Sähköpostin uumenista löytyy suunnilleen kaikkea kadonneista tennissukista kadonneisiin silmälaseihin (enhän ole ainoa, joka etsii niitä kuumeisesti, vaikka ne keikkuvat koko ajan omalla otsalla?). Pikaisella silmäyksellä nappasin marttojen viestinvaihtohistoriikista parisen vuotta sitten kesällä pidettyjen Afrikka-marttojen reseptejä. Emäntänä tällöin toimi nykyisin australialaisessa lammasbisneksessä vaikuttava Terhi. Marttamäärä oli jostain syystä tällä kertaa harvinaisen pieni, mutta kuten tavallista, ruuat onnistuivat loistavasti.


MAISSILEIVÄT

- 5 dl maissijauhoja
- 5 dl kirnupiimää
- 2 rkl margariinia
- reilu teelusikallinen suolaa
- 2 munaa
- 1 tl soodaa
- 1 rkl kylmää vettä
- 2 rkl sokeria


Sekoita jauhot, piimä, rasva ja suola paksupohjaisessa kattilassa. Laita kiehumaan hiljaiselle lämmölle 20 minuutin ajaksi. Sekoita samalla.
Nosta seos jäähtymään. Lisää lämpöiseen taikinaan kananmunat ja veteen sekoitettu sooda. Sekoita tasaiseksi.
Voitele pitkä kapea leipävuoka ja kaada seos siihen. Paista 200-asteessa 30–35 minuuttia. Laikkaa viipaleiksi ja tarjoa voin kanssa.

(Reseptin alkuperä jää ikävä kyllä arvoitukseksi - sitä ei löydy enää mistään. Pahoittelut tästä. Tekijänoikeuskysymyksissä voitte olla yhteydessä lakimies-marttaamme.)

Marttavinkki: Maissileipä on mielettömän hyvää suoraan uunista tulleena. Pintaan kannattaa maissin makeuden vastapainoksi sivellä rehdisti voita, Oivista tms. tuhdimpaa tavaraa.


HEDELMÄINEN COUSCOUS

200 g couscousia
2 ½ dl kasvislientä
2 parsakaalia
150 g ananasta
1 mango
1 punasipuli
muutama kevätsipulinvarsi
oliiviöljyä
1 tl currya
1 tl kurkumaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus cayennepippuria
yhden sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria
persiljaa ja sitruunamelissaa

Huuhtele suurimot ja keitä couscous kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Kiehauta parsakaalin nuput nopeasti ja jäähdytä heti. Kuori ja paloittele hedelmät ja leikkaa sipulit renkaiksi.
Paista mausteita öljyssä pannussa. Lisää hedelmäpalat ja paista hetki. Lisää sipulit ja hetken päästä couscous. Kuumenna, mausta ja silppua couscousiin persiljaa ja sitruunamelissaa.

(Resepti alun perin täältä: http://ruokaklubi.blogspot.com/2008/04/hedelminen-couscous.html.)

Marttavinkki: Mausteissa ja yrteissä ei kannata lintsata, sillä juuri tällä yhdistelmällä lopputulos oli mainio.


Entä muistatteko vielä tämän? :)

PAAHDETUT HEDELMÄT
8 annosta

1 ananas isoina paloina
4 kiiviä puolikkaina
2 karambolaa
2 mangoa lohkoina
2 banaania
muutamia kumkvatteja puolikkaina
kivanoa
200 g Mascarpone –tuorejuustoa
4 munanvalkuaista
40 g sokeria
vaahterasiirappia

Paahda paloitellut hedelmät kuumalla valurautapannulla niin, että niihin tulee kaunis paahtunut pinta.
Annostele hedelmät lautasille ja ripottele pinnalle esimerkiksi kivanon tai granaattiomenan siemeniä.
Notkista tuorejuusto. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sokerin kanssa ja yhdistä notkistettuun tuorejuustoon. Pyöritä juustomassasta kauniita palleroita hedelmien päälle ja pirskota pinnalle vaahterasiirappia.

(Resepti täältä: http://ruokaklubi.blogspot.com/2008/04/paahdetut-hedelmt.html.)

Muistan tästä respetistä lähinnä sen, miten käsittämättönän hyvältä se maistui! Pehmeä, kylmä mascarpone yhdistettynä kuumiin hedelmiin... Taidankin tehdä tätä taas joku päivä. Niin ja hedelmiä voi reseptissä toki varioida mielihalujen ja kilohintojen mukaan.

Lisäilen kuvia, jos ja kun löydän!

Mirjami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti